Barsha Heights Renovation Project

Our client required to upgrade their apartment building lobby area as well as the reception desk. They wanted a space that creates a great first impression when entering the building. The biggest challenge that we faced throughout the Barsha Heights renovation project was obtaining approvals for the design developments from the majority of board members.

After a few client consultations, we were able to narrow down the colour scheme, space management as well as the budget development. The client was sure about one thing and that was that the old dirty sofa and outdated reception desk had to go. The majority of the design was left in our hands to transform the space into a beautiful lobby that the board and residents would be proud of.

After determining exactly what each section in the lobby’s function should be as well as the requirements of the concierge and security team, we were well on our way. With a limited budget we decided to utilise the existing colour scheme as the lobby flooring and wall finishes were still in a good condition and this would stretch the budget further.

The new reception desk had to be larger than the existing desk, to accommodate for additional storage as well as all the security and concierge services requirements. To brighten up space we used mainly white components for the new desk. To bring in an element of the existing colour scheme, we added a backlit Onyx feature. This created that “wow” effect with the feature being visible from a distance at night.

For the lobby seating area, we selected Barcelona chairs in white leather. The chrome legs of the chairs blended well with the reception desk kick plate to tie the elements together. The lobby area seemed very large and empty, therefore we split the seating in to, two separate areas. The one side consisted of a three seater chair and two ottomans with a side table, and the other side consisted of two single seater’s chairs with a side table. Above the single seaters and ottomans, we created a lighting feature by using 3 Tom Dixon white and copper pendant light. Each pendant was fixed at a different height, to serve as a feature upon entering the lobby.

The final touches to the lobby were achieved by adding large pot plants and small orchids in pots. These plants brightened up the area and added that extra life to space. The overall look and feel of the lobby are very sleek and contemporary. The overall space and reception desk ticked all the clients’ requirement boxes and is a space that they are all very proud of.

This slideshow requires JavaScript.

Barsha Heights Apartment Renovation

Barsha Heights Apartment Renovation. As an interior designer, there is just something great about starting a project and going through the entire design process with your client to finally end up with a result that the client is thrilled about. When you are the client yourself, it seems a bit more of a challenge to achieve the ultimate perfection. For this project, my husband and I were very proud first-time homeowners and in need of some renovation to create the perfect contemporary space, that we would call our home.

There were a few spaces in the apartment that required a bit more TLC than others. After a hard look at every single space within the apartment, we decided on what would stay and what just had to go. We narrowed our design requirements, which included to completely renovate two of the bathrooms as well as the kitchen. We only occasionally have guests visiting for a few days at a time and therefore decided to rather utilise the second bedroom as a full-time study. The study/guest room required additional storage as well as space where our beloved guests, would be able to sleep over other than a sofa.

Design By Mariska Hand drawingWith a very tight schedule, we jumped right into the first space to renovate, the kitchen. The layout of the kitchen was not your standard rectangle or square and therefore made it a little bit more difficult when designing with pre-fabricated cabinets to fit within our tight budget.

My favourite feature of the kitchen is the island that we added. Although it is small it creates the perfect spot for someone to keep me company while cooking up a storm. Our colour scheme throughout the house was very clean with pops of colour. We originally wanted to use natural wooden flooring and base cabinets, but due to the high costs and maintenance involved, we went for an alternative. The flooring selected was a porcelain “wood look” tiles and the base cabinet panels was a wooden laminate. Both these wood-like features are very easy to maintain. To try and avoid any awkward spaces that are hard to reach in the base cabinets, we installed deep drawers. The drawers are easy to use and allow for better utilisation of the space. The wall cabinets were all in a gloss white finish to add a bit of contrast to brighten up space. To add our pop of colour we added a fresh bright green and white mosaic splash back. The splashback also served as the gradual link between the bright white wall cabinets and wood like base drawers.

In the guest bathroom, the existing shower was very small with a strange. The basin vanity unit was larger than the shower area, therefore we decided to rather swap the two, to allow for a larger shower with a built-in niche and a smaller basin cabinet with enough storage. The swap was definitely the right call, just have a look at how much nicer the areas work. Having a bit of an awkward shaped vanity and basin is much better than an awkwardly shaped shower.

Design By Mariska Madison BathroomIn the master bathroom, we added a whirlpool bathtub to allow for ultimate relaxation (I love my long baths, my husband not so much but I got my way on this one). Mirror cabinets were added above the basin and WC to maximise the storage space and make the bathroom look so much bigger. The basin vanity design incorporates the laundry basket within the unit (don’t you just hate a laundry basket that is always in the way). The colour scheme in both the bathrooms was kept very neutral, sticking to beiges and greys hues, with orchids providing the pop of colour.

In order for both me and my husband to get our way, the study/ guest bedroom had to serve as a full-time study but also as the occasional guest room. We, therefore, designed a bookshelf/wall bed that will enable us to keep our book collection and add more storage but also would be able to transform into a standard double bed in just a few seconds. As my husband and I are both very passionate travellers, we created a feature wall with a large world map. This way we could pin our previous and upcoming trips to the wall in a bit more fun and unique way (for us life is all about the journey).

Design by Mariska Friends doorsThe entire house’s walls were touched up and painted for a new and fresh look. As die-hard fans of the TV show “Friends” we wanted to replicate the door in “Monica’s apartment” with the purple door and yellow picture frame. This yellow frame has been a conversation starter for a number of guest visiting. This is such a fun element in the house and something that guests and we just love. It has also become the official backdrop where all our visitors take a photo before saying goodbye.

The final touches for this project were to decorate the entire house by adding all the furniture. We mainly used existing furniture, however, we did purchase a few new items as well. The overall feel of the house is very clean and fresh with pops of colours throughout the apartment. This project transformed our apartment from being a space we lived in, to a place that we are excited to call home.

This slideshow requires JavaScript.

Mosman Park Renovation

With this Mosman Park renovation project, our client’s wanted to upgrade their investment property in order for them to sell it at a better value. Their property was rented out for the past few years and with the tenants seems to have been run down a bit. There was a lot of work that had to be completed in the client’s tight deadline and budget. The areas that required most of the attention were the kitchen, garden, wooden floors and deck.

The kitchen was the first room in the house that we worked on. We removed all existing appliances and cabinetry and started with a blank canvas. The clients wanted a very modern look and feel for the kitchen, with as many of the appliances as possible to be integrated within the cabinets. To stay with the modern theme, we proposed a very light and fresh design. The colour scheme consisted of white and green with some natural wooden elements. The end result of the kitchen was a significant improvement, where we maximised the storage space and included integrated appliances to provide the clients with a clean looking design.

The garden was another major project on its own, as most of the lawn was either dying or already dead, it just had to go. Our company arranged for the new lawn to be installed, an entire clean-up of the garden as well as filling the empty spots. After a few weeks of hard work and nurturing, the garden was looking much better, and a worthy garden for entertaining.

With all the tenants moving in and out over the years the walls required a lot of attention including filling of holes, touching up of paint and just an overall makeover of the exterior as well as the interior walls.

The wooden flooring on the ground floor as well as the decking on the first-floor patio, required some work. The wooden flooring provided the house with a lot of character and as such couldn’t just be removed and replaced, instead the damaged boards were fixed and the entire area was sanded down and restored. It was not possible to save the wooden decking, it was completely removed and replaced with a composite material that allowed us to maintain the look we wanted but this time would not fade or even require maintenance for the next 25 years.

After all the major work on the house was completed it only left us with the finishing touches, in order to turn the client’s old rental house into a dream show house. The furniture used was mainly from what the client still had available in storage, with a few new items to add small touches. With this project, we worked very closely with the clients in order to achieve the maximum effect, complete on time and within their budget.

This slideshow requires JavaScript.

Dubai Marina Residential Lobby Reception Desk

Dubai Marina Residential Lobby Reception Desk, our client required a new reception desk for their apartment building’s lobby. They required the desk to blend in with the existing lobby materials as well as be able to accommodate their current security system and procedures.

As there were already a lot of curved feature in the lobby area, we decided to add a curve to the design of the desk. We tried to match the countertop as close as possible with the existing marble flooring, as well as the 3D wooden panelling with the existing wooden features and finishes in the building.

The client also required a cut out in the countertop, where a computer monitor would be visible so visitors can view their details entered into the system. The previous reception desk was built into the floor, and thus the area around it had to be refinished. In order to avoid re-doing the entire floor, we built a small platform on which the new desk could be placed to cover the footprint of the previous desk. To brighten up the area and put the special finishing touches on the space we added a lighting feature.

The reception desk allows for maximum storage and all the security requirements. The new reception desk added some much-needed detail and design flair, to space by fulfilling and surpassing all the client’s requirements.

This slideshow requires JavaScript.

Big 5 Exhibition Stand Design

Big 5 Exhibition Stand Design, our client required a design for their 24sq.m Big 5 exhibition stand. They wanted their stand to be open with a welcoming feel that will attract potential clients to view their products.

The orange colour scheme used in the design was based on the client’s foot washer packaging. The foot washer, as the feature of the stand, was also the inspiration for the counter. It was designed to replicate the shape of the foot washer, cut in half.

The client wanted to display as much of their products on the stand without making it feel cluttered. We incorporated their foot washer (main products on the stand) with two basin settings, to illustrate what the set up would look like in your home. Mixers and shower settings were incorporated on one of the walls, to allow for maximum product display without taking too much attention away from the foot washer displays.

The overall look and feel of the stand were very inviting, with colourful feature walls and rigged signage allowing the stand name to be visible from a distance. The success of this exhibition stand for Bold was achieved by good communication between the design team and the client, ultimately it fulfilled and surpassed all the client’s requirements.

This slideshow requires JavaScript.